За първи път СНЦОД "Алтруист" организира спортен празник във Варненския затвор.

През 2015 г. за първи път дирекция „Младежки дейности и спорт” предвиди и задели пари за организирането и провеждането на проявата „Спортни прояви за ресоциализация на лишените от свобода от Затвора – Варна”.

Спортът е изключително важен както за физическото, така и за психическото здрве на хората. Това е особено важно за поставените в условия на ограничена свобода – ограничено местообитаване, ограничения в придвижването, в трудовата дейност, в различните видове социални контакти.

Спортните мероприятия способстват за по-пълната ресоциализация на лишените от свобода, за придобиване на умения за овладяване на емоциите, за чувство на колективизъм. Затворите са предвидени като място за превъзпитание. В момента в България затворите са всичко друго, но не и такова място. Не бива да се забравя, че днешните затворници са наши бъдещи съграждани и съседи, затова работата по тяхната социална реинтеграция е изключително важна. Спортът е прекрасен начин да се работи по корекцията на асоциалното поведение на правонарушителите, излежаващи ефективни присъди.

Интересът към Коледния спортен празник беше огромен. В боксовия турнир се включиха 12 лишени от свобода, разделени на 6 двойки. Главен съдия на срещите беше Неделчо Дичев, помагаше му Георги Владимиров – и двамата боксьори с много титли, а сега треньори в спортни зали.

По думите на Неделчо Дичев си е проличало, че момчетата са тренирали усилено, че с тях е работено, че голяма част от тях се доближават до средното ниво боксови умения. Треньорът заяви, че на всяка цена работата с тях трябва да продължи.

За турнира по силов трибой се бяха записали 16 лишени от свобода. Главният съдия на състезанието доц. Огнян Къчев изиска дисциплина и състезанието протече гладко, но изключително оспорвано.

По време на турнирите състезателите демонстрираха спортсменство и толерантност. Всички вражди, кавги и спорове отстъпиха на заден план. Овладяването на емоциите, вентилирането на агресията, просоциалното поведение - всичко това беше постигнато чрез тези два спортни турнира.